Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Demokrasilerde muhalefet kaynana gibidir."

“Sıra Dışı Psikoloji” temasıyla düzenlenen “5. Psikoloji Günleri”nin açılış konferansları Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve İnsan ve Toplum Bilimleri Dekanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir tarafından verildi.

“Sıra Dışı Psikoloji” temasıyla düzenlenen 5. Psikoloji Günleri, alanında uzman isimleri buluşturuyor. İki gün sürecek programda “Zor Kişilikler” başlıklı bir açılış konferansı veren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, zor kişilikleri pananoid kuşkucu, pasif agresif baskıcı, narşisist büyüklenmeci, antisosyal suça becerikli, histrionik oyuncu ve borderline tutarsız kişilikler olarak sıraladı. Paranoid kişilerin günlük yaşantıda karşımıza çıkabileceğini belirten Tarhan, “Paranoid kişiler etrafımızda var. Paranoid kişilik, ruh hastalığı değil, kişilik özelliğidir.

Paranoya ile karıştırmamak gerekiyor. Bu kişiler kuşkucu, güvensiz, alıngan, kinci, sırcı ve öfkeci oluyorlar.”dedi.  Paranoidlere karşı 5 şeyin unutulmaması gerektiğini kaydeden Tarhan, “Paranoid kişiye karşı açık, dürüst, doğal, öfkelenmeyen, sakin kalabilen ve davranışlara göre karar veren biri olunabilirse onu yönetmek mümkün olabilir.” dedi. Tarhan, “Burada en büyük ihtiyaç diyalog, en büyük düşmanımız ön yargı. Diyalog paranoyanın, kişilik bozukluklarının ilacıdır.” dedi.

Prof. Dr. İbrahim Özdemir, ekopsikolojinin iyi oluş üzerindeki etkilerini anlattı

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir ise “Ekopsikoloji ve İyi Oluş” başlıklı açılış konferansında insanın çevre, doğa ve tabiatla kurduğu ilişkinin başta psikoloji olmak üzere insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti.

Prof. Dr. İbrahim Özdemir, tabiatla barışık olmanın insanın hayatta kalmasını sağladığını belirterek tarih boyunca birçok filozofun doğayla insanın ilişkisini ele aldığını söyledi.

Prof. Dr. İbrahim Özdemir: “Ağaçlar, düşünürler için ilham kaynağıdır”

Ağaçların Doğu’da ve Batı’da birçok düşünür için ilham kaynağı olduğunu kaydeden Prof. Dr. İbrahim Özdemir, 18. Yüzyıl mutasavvıf şair Abdülgani Nablusi’nin kainattaki her şeyi ilahi birer mektup olarak gördüğünü söyledi. Prof. Dr. İbrahim Özdemir, “Nablusi’nin ‘Kainat kitabının sahifeleri üzerinde derinlemesine düşün;/ Zira onlar manevi alemden sana gelen mektubun satırlarıdır’ satırları çok anlamlıdır. Mektup yüce makamdan olunca bize derinlemesine tefekkür etme düşer. Davet açık ve nettir: Kainatı bir kitap gibi okumak, şifrelerini çözmek.” dedi.