İklim Değişikliğiyle Mücadele İçin Yeni Kaynaklar Oluşturmak

1961'deki başlangıcından bu yana, siyasi, ekonomik ve güvenlik konularını incelemek için programlarını çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkelerine göre yürüten Atlantik Konseyi‘nin 9 Mart Çarşamba günü, “Amerika'nın Gelecek On Yıl İçerisindeki Politika Zorluklarına Bir Bakış” toplantısında;  “İklim Değişikliğiyle Mücadele İçin Yeni Kaynaklar ve Paydaşlar Edinmek” oturumunda Üsküdar Üniversitesi İletişim ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir konuşmacı olarak yer aldı.

Çeşitli oturumların yer aldığı programda; Global Energy Center ve Atlantik Konseyi Müdür Yardımcısı Reed Blakemore’nin modere ettiği  “İklim Değişikliğiyle Mücadele İçin Yeni Kaynaklar ve Paydaşlar Edinmek” adlı oturumda İbrahim Özdemir’e eşlik eden konuşmacılar içerisinde; LightSource BP'nin Kurucusu ve Eski Direktörü Vicente Lopez Ibor Mayor, Interfaith Youth Core Özel Projeler Kıdemli Direktörü Jenan Mohajir, BlocPower Gelir İdaresi Başkanı Glenn Schatz ve Carbon Neutral Cities Alliance Eş Direktörü Michael Shank yer aldı.

Konuşmasına din ve inancın, iklim değişikliğinin üzerindeki etkisinden söz ederek başlayan İbrahim Özdemir, 19. yy sonları ve 20. yy’da yaşayan insanlar olarak din ve inancın iklim değişikliği üzerindeki etkisini hafife aldığımızı ve bu bilinç seviyesini arttırmak için aktivist olarak uzun yıllardır bu alanda çalışmalar yürüttüğünü, çevre felsefesi, teknoloji felsefesi ve felsefi çevre etiği üzerine dersler verdiğini ekledi.

İbrahim Özdemir akademik hayatının aktivizminin bir parçası olduğunu belirterek, birçok dinlerarası grupla tanıştığını ve bu gruplara bilgisi ışığında din ve inanç özelinde çevre sorunlarının bu kavramlar ile nasıl bağlantılı olduğunu aktarmaya devam ettiğini anlattı.

Kelebek etkisinden bahseden İbrahim Özdemir iklim değişikliğinin aslında beraberinde birçok farklı problemi getirdiğini ve dünyanın geri kalanını ciddi bir şekilde etkilediğine değindi. 28 Şubat, 2 Mart arasında Birleşmiş Milletler tarafından (UNEA-5.2) Nairobi’de “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Ulaşmak İçin Doğanın Güçlendirilmesi Eylemlerini” konu edinen bir toplantıda farklı inanç ve dinlerden birçok katılımcının yer aldığına dikkat çekerek sorunun çözümü için bir bütün olmanın ve dayanışma duygusu altında hareket etmenin önemine değindi. Sorunun çözümü kısmında yalnızca politikacılardan bir şeyler beklemek yerine bireyler olarak bir şeyler yapmamız gerektiğini önemle vurguladı.

İbrahim Özdemir, direktörlüğünü aktif olarak yürüttüğü Üsküdar Üniversitesi Çevre Ahlakı Forumu kapsamında yaptıkları çalışmalardan ve son halini verdikleri al-Mizan: Dünya Çevre Sözleşmesinden bahsederk konuşmasını sonlandırdı.

Program detayına ulaşmak için tıklayınız.

Programın tamamını izlemek için tıklayınız.