el-Mizan: Dünya Çevre Sözleşmesi Moskova’da anlatıldı

Prof. Dr. Özdemir: “Çocuklarımıza ve torunlarımıza her şeyiyle temiz ve sağlıklı bir dünya bırakmak ahlaki bir sorumluluktur.”

ÜÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Rusya Müftüler Konseyi tarafından Moskova’da çevrim içi düzenlenen 17. İslami Forum’a katıldı. Forumun açılışını aynı zamanda genel sekreterliğini de yürüten Rusya Federasyonu Müslümanları baş müftüsü ve Rusya Devlet Başkanı Müftüler Konseyi başkanı olan Şeyh Ravil GAYNUTDIN yaptı.

Forumun bu yılki konusu Prof. Dr. Özdemir’in teklifi üzerine “Ekolojik Vaazdan Ekolojik Düşünmeye: Konuşmanın En İyi Yolunu Bulmak” oldu. Foruma Türkiye Diyanet İşleri Başkanı, Mısır Baş müftüsü, Bosna-Hersek Ulema Heyeti Başkanı başta olmak üzere Rusya Federasyonundaki dini liderle katıldılar. Ayrıca İbrahim dinlerin temsilcileri de katıldılar.

Forum’da konuşan Prof. Dr. İbrahim Özdemir “Allah'ın yarattığı ve korunmasını bizlere emanet ettiği doğal dünyanın kalp atışlarıyla uyum içinde çalışarak günümüzde hayata nasıl geçirilebileceğini anlamaya çalışıyoruz” dedi.
Al-Mizan’ın “Kur’an’ın temel ilkleriyle uyumlu sürdürülebilir bir kalkınma anlayışı için çağrıda bulunduğunu” vurgulayarak: “Tabiat kanunlarını değiştiremeyiz. Ancak kendimizi ve alışkanlıklarımızı değiştirerek tabiatla dengeli ve sürdürülebilir bir ekonomik sistem oluşturabiliriz”.

Al-Mizan- Dünya İçin Bir Sözleşmesinin, çevreciliğin, İslam'ın damarlarına derinden yerleşmiş olduğuna dikkat çektiğini; kişisel davranışlarımız kadar başkalarıyla ve tüm canlılarla olan ilişkilerimizde hürmet, koruma ve sorumluluk temelli bir ahlak anlayışına vurgu yapıyor.

“Allah’ın yarattığı dünya ve diğer canlı varlıklarla olan ilişkimizde diğerkâm olma; yaratılana Yaratandan ötürü hürmet etme çağrısında” bulunuyor.

Sözleşmenin oluşum sürecini ve muhtevasını özetleyen Prof. Dr. Özdemir, sözleşmenin tanıtım çalışmaları için Avrupa İklim Vakfının verdiği desteğe teşekkür ederek “Bu destek sembolik olarak çok önemli. Küresel Isınma ve sebep olduğu çevre sorunları hepimizin aynı gemide olduğunu bir kez daha gösterdi. Ayrıca sorunların çözümü için Kuzey-Güney diyaloğunun çok önemli olduğunu; az gelişmiş ve gelişmekte olana ülkelerin tek başlarına bu sorunların üstesinden gelemeyeceğini özellikle vurguladı.
Al-Mizan- Dünya İçin Bir Sözleşmesinin müsveddesi toplantıya katılanlara gönderilecek; böylece sözleşmenin mesajı büyük kitlelere ulaşmış olacak.

Toplantıya tüm dinlerden üst düzeyde bir katılım olduğu gözlendi. Bunlardan bazıları:
1.    Prof. Dr. Ali ERBAŞ, Diyanet İşleri Başkanı, Türkiye
2.    Prof. Dr. Shawki ALLAM, Mısır Baş müftüsü
3.    H. E. Emmanuel ADAMAKIS, Ortadoks Patrikhanesi, İstanbul, Türkiye.
4.    Kardinal Miguel Angel Ayuso Guixot, Papalık Dinlerarası Diyalog Konseyi Başkanı, Vatikan
5.    Hieromonk Grigory (MATRUSOV), Rus Ortodoks Kilisesi İslam Dünyasıyla İşbirliği için Patrik Uzmanlar Konseyi Başkanı, Moskova, Rusya.
6.    Haham Dr. Shimon D. Cowen, Yahudilik ve Medeniyet Enstitüsü Müdürü, Melbourne, Avustralya.
7.    Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Üsküdar Üniversitesi, Çevre Ahlakı Forumu Direktörü, İstanbul, Türkiye.
8.    Huccetullah al-Islam Mehdi IMANIPUR, İran İslam Cumhuriyeti Kültür ve İslami İlişkiler Teşkilatı Başkanı.
9.    Hüseyin-ef. KAVAZOVIC, Reisu-l-ulema, Bosna-Hersek İslam Cemaati Baş müftüsü.
10.    Hieromonk Grigory (MATRUSOV), Rusya Federasyonu Müslümanları Din Kurulu Birinci Başkan Yardımcısı, Uluslararası Müslüman Forumu Genel Sekreteri,
11.    Nuriddin KHOLIKNAZAROV, Özbekistan Diyanet İşleri Başkanı,
12.    Nauryzbai Taganuly OTPENOV, Kazakistan Yüksek Müftüsü, Kazakistan Müslümanları Din Kurulu Başkanı.
13.    Saidmukarram ABDUQODIRZODA, Tacikistan Yüksek Müftüsü, Tacikistan Müslümanlarının Ruhani İdaresi Başkanı.
14.    Mubariz GURBANLY, Azerbaycan Dini Yapıları ile Çalışma Devlet Komitesi Başkanı.
15.    Chems-Eddine Mohamed Hafız, Paris Ulu Camii, Fransa
16.    Dr. Ahmad AL – DUBAYAN, Londra İslam Kültür Merkezi Genel Müdürü, İngiltere.
17.    Dr. Saffet CATOVIC, Washington D.C. İmam, Dinlerarası, Topluluk İttifakları ve Devlet İlişkileri Ofisi ABD.
18.    Rashid Aidynovich ISMAILOV, Tüm Rusya Kamu Örgütü “Rus Ekolojik Derneği” Başkanı Rusya.

Haberin devamı için tıklayınız..