el- Mizan: Dünya Çevre Sözleşmesi Ankara’da Tanıtıldı ve Tartışıldı
Prof. Dr. İbrahim Özdemir: “Dini inançlar bilim, ekonomi, politika ve eğitim alanlarında müşterek büyük bir rolü oynayabilir ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmada insanları harekete geçirebilir”.
Üsküdar Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim ÖZDEMİR, 18 Aralık 2021 Cumartesi günü saat 14.00'te İlim Dallarının Düşünce Temellerini Araştırma Enstitüsünde “al-MİZAN: DÜNYA ÇEVRE SÖZLEŞMESİ” konulu bir konferans verdi.
Açış konuşmasını Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Felsefe Bölümünden Prof. Dr. Halil Rahman Açar yaptı.
İklim Değişikliğinin sebep olduğu sorunların mahalli ve global sonuçlarına dikkat çeken Prof. Dr. Açar, “İbrahim Hoca 30 yılı aşkındır bir süredir bu konuyu çalışıyor. Bugün Müslüman çevrecilerden oluşan çekirdek bir ekibin bir süredir üzerinde çalıştığı “al-MİZAN: DÜNYA ÇEVRE SÖZLEŞMESİ”nin oluşum aşama sürecini ve muhtevasını dinleyeceğiz. Kendisi de bu ekipte yer aldığı için, bu sözleşmenin oluşumu ve muhtevasıyla ilgili birinci elden bilgi sahibi olacağız”.
Prof. Dr. Özdemir konuşmasına toplumda çevre şuurunu oluşturma ve çevre koruma bilinci oluşturmada dinin rolünü vurgu yaparak başladı:
Birleşmiş Milletler Çevre Eyleminin, son on yılda “iklim değişikliği, çevrenin korunması, biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilir kullanımı ve yeniden ağaçlandırma vb. konularında bu dirençli inançlardan yararlanmanın önemli olduğu” gerçeğine odaklandığını belirterek şu tespiti yaptı: “Dini inançların bilim, ekonomi, politika ve eğitim alanlarında müşterek büyük bir rolü oynayabileceği” göz önüne alındığında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmada yapacağı değer de ortaya çıkıyor.
“Bugün dünyanın bir çok ülkesinde dini grupların mensupları, sosyal ve çevresel dönüşüm eğilimlerini etkilemek için bilim adamları, politik karar vericiler ve sivil toplum kuruluşlarının da olduğu daha geniş bir ittifaka katılıyorlar”.
Prof. Dr. ÖZDEMİR, daha sonra al-Mizan kavramını neden tercih ettiklerini şu şekide açıkladı:
“Sözleşmenin adının Kur’ânî bir kavram olmasına özellikle dikkat ettik. Böylece bu metnin adı ve muhtevasıyla tüm Müslümanlarca benimsenmesini hedefliyoruz. Çekirdek ekibimiz üçü hanım olmak üzere on bir kişiden oluşuyor. Çekirdek ekipte çevreci Şii bir imam da var.
Böylece Sözleşmenin tüm Müslümanları kucaklamasını ve tüm Müslümanlarca benimsenmesini hedefliyoruz. Sözleşmenin Müslümanlar için bir yol haritası olmasını temenni ediyoruz. Farklı alanlardan bilim insanları ve düşünürler olarak Disiplinlerarsı bir ruh ve anlayışla tecrübemizi birleştirebilir ve önümüzdeki devasa sorunlara bütüncül bir açıdan bakabilirsek, çözümler de bulabiliriz.
“Al-Mizan: Dünya Çevre Sözleşmesi “Müslümanların güncel küresel meselelere katkıda bulunmaları, sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirebilmeleri ve uluslararası ortak eylem yoluyla 2030 için ulusal kalkınma planlarını harekete geçirmeleri için dinden ve medeniyetten kaynaklanan sorumluluklarına ılımlı bir çerçeve yaklaşımı sunma” olarak özetlenebilir.
Prof. Dr. Özdemir, al-Mizan: Dünya Çevre sözleşmesinin tanıtımında Avrupa İklim Vakfının sağladığı desteği vurgulayarak teşekkür etti.
Akademisyenlerin, üniversite öğrencilerinin ve enstitü üyelerinin izlediği konferans soru-cevap faslıyla son buldu.
Konferans sonrasında Prof. Dr. ÖZDEMİR’e bir sürpriz yapılarak, bir portresi hediye edildi.
Konferans videosuna İlimler Enstitüsü Youtube kanalından aşağıdaki link ile ulaşabilirsiniz: