Dünya Bilim İnsanlarının İnsanlığa Uyarısı

Dünya Bilim İnsanlarının İnsanlığa Uyarısı

Yeni Bir Yıla Girerken Bilim İnsanlarına Kulak Vermek...

“Dünya Bilim İnsanlarının İnsanlığa Uyarısı"

1 Ocak benim için önemli bir gün.
Hem doğum günüm, hem 104 yaşındaki annemi 2009 yılında ebedi yolculuğuna yolcu ettiğimiz gün.
2022’de çocuklarımızın ve torunlarımızın daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için elimden geldiğince çalıştım. Kitaplar, makaleler, tebliğler, seminer ve etkinliklerle dolu bir yıl oldu.
2022’de yaptığım en hayırlı işlerden birisi al-Mizan Dünya Çevre Sözleşmesi projesini tamamlamak oldu.
Bunu da Kurucu rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Tarhan’la birlikte Eylül 2022’de kamuoyuna duyurduk. Yakında kitap olarak elimizde olacak.
Bir ruh hekimi olarak Nevzat Hocanın şu sözleri hala kulaklarımda:
“Doğanın dili olsa bizleri kirlenmekten koruduğunu, suyu arıttığını, havayı temizlediğini ve kıyıları koruduğunu söyleyebilirdi.
Doğa ve içindeki tüm unsurlar dilsiz dostlarımızdır. Kalbimiz yaralandığı zaman, incinip üzüldüğümüz, hayal kırıklığı yaşadığımız zaman farkında olmadan aslında kendimizi doğada buluyoruz. Bize terapi yapıyor. Doğa, doğal tedavi edicidir. En doğal psikolog doğadır.
 Doğa kalbimizi iyileştiriyor, ruhumuzu dinginleştiriyor ve aynı zamanda zihnimizi de boşaltıyor.”
Yeni bir yıla başlarken bizi doğayı korumak için harekete geçirmeye davet eden “Dünya Bilim İnsanlarının İklim Acil Durumu Uyarısını” sizin için tercüme ettim.
2022 yılı, 1992 yılında 1.700'den fazla bilim insanı tarafından imzalanan Dünya Bilim İnsanlarının İnsanlığa Uyarısı’nın 30. yıldönümüydü.
Bu süreçte çok olumlu gelişmeler olsa da, gezegenimizin tahribatı ve iklimle ilgili sorunlar devam etti.
Marmara Denizi hala ölüm döşeğinde. Başta Ergene nehri olmak üzere birçok nehrimizde artık balıklar yaşamıyor.
Gezegenimize, çevremize, topraklarımıza, denizlerimize, göllerimize, ormanlarımıza, kısaca “evimize” sahip çıkma zamanı.
Ünlü bilim insanlarının kaleme aldığı ve şu ana kadar yaklaşık 15 bin bilim insanının imzaladığı manifestoyu sizler için tercüme ettik.
Tabii, öncelikle Müslüman bir çevreci olarak ben de bu çağrıyı imzaladığımı belirteyim.
Manifestoyu hazırlayan bilim insanlarının mesajı açık ve net:
Şu anda Dünya için "kırmızı kod" durumundayız. İnsanlık, kesin olarak bir iklim acil durumuyla karşı karşıya. Hâlihazırda muazzam boyutlarda olan insanî acıların boyutu, iklim kaynaklı felaketlerinin artmasıyla birlikte hızla büyüyor.

Bu nedenle bilim insanlarını, vatandaşları ve dünya liderlerini bu Özel Rapor’u okumaya ve iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmak için gerekli adımları hızlı bir biçimde atmaya çağırıyoruz.
Meslektaşlarımız bu küresel krizin “ahlakî aciliyetine” dikkat çekiyor.
Üsküdar Üniversitesi Çevre Ahlakı Forumu olarak bizim de yapmaya çalıştığımız aynı: başkasından bir şey beklemeden ahlaki olarak harekete geçmek. Neler yapabileceğimizi Web sayfamızda paylaşıyoruz. Tabii, bunu açıklayan birçok çevreci dostumuz var. Bilim insanları bu yeni çağrıda “iklimle ilgili son felaketleri takip ediyor, gezegenin hayatî belirtilerini değerlendiriyor ve kapsamlı politika önerileri” sunuyorlar.

Yeni Yılın sizlere, sevdiklerinize ve insanlığa barış, huzur ve mutluluklar getirmesi dileğiyle nice yıllara…

Metnin tamamına linkten ulaşabilirsiniz.