Değişen İnsan Değişen Bilim” TEDx Üsküdar Üniversitesi

Değişen İnsan Değişen Bilim”  TEDx Üsküdar Üniversitesi

“Değişen İnsan Değişen Bilim” başlığında gerçekleştirilen TEDx Üsküdar University, alanında uzman isimleri ağırladı.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Zihnimiz Nasıl Yoldan Çıkar?” başlıklı konuşmasında, kişinin dünyayı değiştirmeye kendinden başlamasının önemli olduğunu vurguladı. Tarhan, “Bilgelik, kendimizi, aklımızı, kalbimizi, gözümüzü, dilimizi, duygularımızı, düşüncelerimizi ve davranışlarımızı yönetebilmeyi bilebilmektir. Zihnimizin yoldan çıkmasına çözüm olarak bilimsel bilgeliği rahatlıkla söyleyebiliriz.” dedi. Çevre ahlakı alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. İbrahim Özdemir, “İklimi Anlamak, Geleceğimize Sahip Çıkmak” başlıklı konuşmasında iklim krizinin sonuçları ve dünyanın çevreye doğaya olan duyarsızlığını anlatırken duygusal anlar yaşadı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Zihnimiz Nasıl Yoldan Çıkar?”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Zihnimiz Nasıl Yoldan Çıkar?” başlıklı sunumunda insan zihnine hata yaptıran kavramlara değinerek bilgeliğin önemini vurguladı. İnsan zihnini yanıltan etkenlerden birinin duygusal aptallık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, duygusal aptallığı artıran faktörler arasında gücün büyüsü, korkunun şiddeti, sevginin yüksekliği ve rutine alışma sendromu bulunduğunu söyledi. Tarhan, konuşmasında duygusal zekanın önemi, Tanrı kompleksi, narsistlik, niyet okuma sendromu ve bilgelik psikolojisi konularına değindi.

Çevreci Prof. Dr. İbrahim Özdemir, gözyaşlarını tutamadı..

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir, “İklimi Anlamak, Geleceğimize Sahip Çıkmak” başlıklı konuşmasında dünyanın çevre ve doğaya olan duyarsızlığını anlatırken duygusal anlar yaşadı. İklim değişikliğinin dünyaya etkilerini anlatırken sesi titreyen Prof. Dr. İbrahim Özdemir, “İklim değişikliklerinin neden olduğu sonuçları hep birlikte yaşadık. Ormanlarımız yanarken sadece ormanlar yanmadı, ciğerlerimiz yandı. Orman yangınında bulundum, oradaki canlıların haykırışlarını duydum.” diyerek gözyaşlarını tutamadı. Prof. Dr. İbrahim Özdemir, çevre konusunda önlem almanın da gelecekle ilgili önemli bir sorumluluk olduğunu kaydederek çevreyle ilgili önlem alınmazsa gelecek kuşakların bizleri suçlayacağını ifade etti.

Prof. Dr. İbrahim Özdemir: “Kendi hayatımızı değiştirerek israfı önleyebiliriz”

Dünyada ve ülkemizdeki gıda israfına dikkat çeken Prof. Dr. İbrahim Özdemir, “Küresel gıda israfı hızla artıyor. BM Çevre Programı 2021 Gıda Atıkları Endeksine göre dünyada her yıl 931 milyon ton gıda artığı üretiliyor. Küresel olarak yılda kişi başı ortalama 74 kilo gıda artığı üretiliyor. Türkiye dünya sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Türkiye’de günde 4.9 milyon ekmek çöpe gidiyor. Yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapılıyor. Bizim kutsal kitabımız ‘Allah israf edenleri sevmez’ diyor. Birçok şeyi değiştiremeyebiliriz ama kendi hayat tarzımızı değiştirerek israfı önleyebiliriz.” dedi.

Haberin tamamını okumak için tıklayınız.