Çevre İçin İnanç-Bilim İş Birliği Girişimi
Dünya için İnanç (Faith for Earth), tüm paydaşları, sürdürülebilir kalkınmanın çevresel bileşeninden sorumlu en yüksek küresel otorite olan BM Çevre Meclisi'nin bir parçası olarak düzenlenen bu diyaloğa katılmaya davet etti. Diyalog oturumları 28 Şubat – 2 Mart 2022 döneminde ve teması “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Ulaşmak için Doğanın Güçlendirilmesi Eylemleri” olarak BM Çevre Meclisi ile Nairobi’de fiziksel ve online olarak gerçekleştirildi.
Eşi görülmemiş bir diyalog ortamında, doğa ve sosyal bilimleri, dinleri, inançları, bilim insanlarını ve diğer paydaşları temsil eden kişiler bir araya gelerek İnanç-Bilim İş Birliği'nin kurulmasına olan ilgilerini ve bağlılıklarını yeniden teyit ettiler. Bu Konsorsiyum, iki gücün, dinin gücü ile bilimin gücünün yakınlaşmasını en üst düzeye çıkarmak için çalışacak. Ayrıca hem bilimsel anlayıştan hem de inanç temelli değerlerden ilham alan yeşil ve dönüştürücü gelişmeyi sağlamak için çevre bilimleri ve dinler arasındaki ortak anlayış arasında köprü kurmak amaçlanıyor.
Diyalog Oturumu:
Bilimin bilmenin yalnızca bir yolu, doğayla ilişkimizi ve eylemlerimizin bilimsel dünya görüşleri tarafından nasıl bilgilendirildiğini anlamanın bir yolu olduğu ve inancın bu alanda insan nüfusunun çoğunluğu için eşit derecede önemli bir rol oynadığı konusunda katılımcılar arasında paylaşılan bir anlayışı vurgulanmıştır. Doğa bilimciler ve sosyal bilimciler, din alimleri, inanç liderleri ve inanç toplulukları arasında verimli iş birliğine duyulan ihtiyaç yeniden vurgulandı.
Birleşik bir bütün olarak bu iki farklı bilme yolunun yöntem ve modellerini anlama ve ilerleme fırsatı sunan birleşmiş ve kolaylaştırıcı bir diyaloğun mevcut yokluğu kabul edildi. Konseyin çalışmalarını ilerlerken iklim değişikliği, mülkiyet, sömürgeleştirme ve ırkçılık gibi konuları ele alarak çevresel zorluklarla birden fazla perspektiften ilgilenmenin önemi gözden geçirildi. Katılımcılar aşağıdaki konularda mutabık kaldılar:
İnanç-Bilim İş Birliği ve Eylem Planı
- Eğitim: Beşerî bilimler ve bilim arasındaki disiplinler arası etkileşimi teşvik etmek ve sömürge öncesi eğitim sistemlerine geri dönme fırsatlarını keşfetmek.
- İş birliği: Bilimsel kuruluşlarda inanca dayalı eylemi ve inanca dayalı kuruluşlarda bilimi ve ayrıca bu işi yapmak için gereken hem mali hem de insani kaynakları desteklemek.
- Ölçümler: Dini kurumların çevresel sürdürülebilirlik alanındaki potansiyel etkisini ölçmenin yanı sıra eylemlerimizi ölçmek ve bunlardan sorumlu olmak için araçlarımız olduğundan emin olmak.
- Dünyagörüşlerini değiştirin: Dini kurumların ve inanç temelli grupların bilinci artırmada, dünyagörüşlerini değiştirmede, değerleri yeniden tanımlamada ve sürdürülebilirlik, toplum refahı ve tüm toplum için bakıma geçişe öncülük etmede çok büyük bir rolü olduğunu kabul etmek.